Alla som har byggt eller renoverat vet hur otroligt många beslut som måste tas hela tiden. Man ska välja golv, köksluckor, färg på kakel och mycket annat. Ett annat beslut som måste tas är vilka knoppar man ska ha i kök och badrum. Det vanliga är att man är enhetlig och har en typ av knoppar i badrummet och en annan i köket. Det finns också människor som gillar att blanda olika material och färger och väljer en typ av knoppar till kökslådorna och en annan stil till luckorna.

Knoppar i samma storlek

När man ska byta knoppar i kök och badrum så är det enklaste om de nya knopparna har samma storlek som de gamla. På många knopp-tillverkares hemsidor kan du få produktinformation om hur stora skruvhålen är. När du installerar de nya knopparna kommer inte de gamla skruvhålen att synas om knopparna har samma storlek. När du har valt storlek så måste du även bestämma färg, material och varumärke på dina knoppar. Kanske vill du även beställa handtag som matchar dina knoppar. Om du väljer knoppar i polerad mässing så kan det vara snyggt att även handtagen är gjorda i mässing.

Vilka skruvar ska jag använda för knoppar?

Det vanligaste är att man använder skruvar som är cirka tjugo millimeter tjocka när man ska skruva fast knoppar. Du bör dock mäta tjockleken på luckan för att vara säker på att skruvarna kommer att passa. Om det skulle visa sig att dina skåp eller lådor har ett annat mått så kan du alltid kontakta tillverkaren och fråga om om det är möjligt att beställa en annan skruvlängd som passar dina knoppar. I de flesta fall så får du din beställning efter tre arbetsdagar.

Hur gör man rent knoppar?

Både i badrum och kök så behöver man med jämna mellanrum göra rent både lådor, skåpluckor och knoppar. Det kan vara lite pilligt att få rent knoppar från smuts och beläggningar. Om du har bestämt dig för att byta ut dina knoppar så ska du samtidigt passa på att göra rent runt skruvhålen som också lätt blir smutsiga. Knoppar i badrummet får ofta beläggningar på sig som brukar ge med sig om man använder en liten borste. I köket kan knopparna ibland bli smutsiga av fett, då kan du behöva använda en svamp med lite rengöringsmedel för att få dem riktigt rena.