På 60-talet ansåg de flesta att man föds med en hud och denna hud är den du får. Men grundandet av smink och hudvårdsmärket Clinique ifrågasatte denna föreställning när de 1968 introducerade sin första hudvårdsserie framtagen i samarbete med en läkare. Hudläkaren Dr Orentriech menade i motsats till den allmänna föreställningen att du visst kan förbättra din hud.

Clinique föregångare inom hudvård

Clinique är smink- och hudvårdsmärket som samarbetar med hudläkare för att skapa produkter som är bra för din hud. Clinique började utveckla hudvårdsprodukter tillsammans med läkare redan år 1968. Då var Clinique först med att lansera hudvårdsprodukter framtagna i samarbete med hudläkare. Vid denna tid var den allmänna inställningen till hudvård att bra hud mestadels handlade om att ha bra gener. Men efter en intervju i amerikanska tidningen Vogue med hudläkaren Dr Orentriech startade Estee Lauder familjen (som Clinique är ett dotterbolag till) ett samarbete med Dr Orentriech. Denna hudläkares filosofi revolutionerade den allmänna inställningen till huden genom att han menade att man inte är dömd till den hy man föds med – utan produkter kan faktiskt förbättra din hud. Clinique tror alltså på idén om att du kan skapa fantastisk hud alldeles själv.1968 introducerades den nu världsberömda 3-stegsmetoden – en hudvårdsrutin som består av daglig rengöring, exfoliering och återfuktning. Clinique var också banbrytande när de 1976 introducerade en hudvårdsserie för män.

Ingredienser som inte skadar din hud

Eftersom Clinique vill ha produkter för alla behov och hudtyper så är alla deras produkter allergitestade och oparfymerade. Clinique använder inte ämnen som irriterar eller skadar huden i sina produkter. De använder till exempel inte allergener, parabener eller ftalater. Clinique har sedan starten haft samma synsätt när det gäller ingredienser i hudvårdsprodukter – inga ingredienser ska kunna skada huden på något sätt. Alla Cliniques produkter går igenom flera tester för att säkerställa att de är säkra att använda på huden. Förutom att produkterna testas av en hudläkare så gör Clinique även sensoriska test, oftalmologiska test, stabilitetsprov och säkerhet vid användartester. Forskningen inom området hudvård och smink gör ständigt nya framsteg och för Clinique är det viktigt att följa utvecklingen och ligga i framkant när det gäller att förbättra deras produkter.