Cykelshorts är ett plagg som många cyklister anser vara helt nödvändigt att bära. De skiljer sig åt från vanliga shorts på framför allt två sätt: de är dels mer stretchiga och ger därmed en ökad rörelsefrihet, och de är även vadderade i skrevet för att minska friktionen och föra bort fukt. Om möjligt bör du testa flera olika cykelbyxor för att avgöra vilken slags vaddering som passar din kropp bäst. Detta är nämligen högst individuellt betingat.

Därför bör du använda cykelshorts

Det finns många anledningar att bära cykelshorts:

  • Shortsens mjuka vaddering (som är tillverkad av syntetmaterial) minimerar friktion och för bort fukt från din kropp. Detta förhindrar en tillväxt av bakterier och ger dessutom dämpning när du cyklar över gupp. Detta är den mest komplexa delen av ett par cykelshorts. Det finns nämligen flera olika former, tjocklekar och material som används av de olika varumärken som finns att välja mellan på marknaden. Vadderingen skiljer sig dessutom åt mellan cykelshorts för män respektive kvinnor.
  • Cykelbyxor med längre ben och material som ger bättre grepp på benen förhindrar skav från sadeln och håller dina cykelshorts på plats.
  • Vissa cykelshorts är särskilt framtagna för mountainbikecyklister. Dessa är generellt sett lite mer säckiga till utseendet och har en mer löst åtsittande ytterbyxa. Byxorna fästs i midjan med hjälp av en knapp eller någon annan låsfunktion. Dessa byxor har vanligtvis fickor. Om du är mountainbikecyklist bör du välja shorts utifrån plaggens funktioner och kvalitet, men du bör även säkerställa att de yttre shortsen är bekväma att bära och ger dina ben full rörelsefrihet.
  • Cykelshorts med hängslen är populära bland cyklister, då de ofta upplevs som ett mer bekvämt alternativ till cykelbyxor utan hängslen. Detta då de inte har ett elastiskt midjeband som stramar åt. Om du bär en tröja över dessa shorts, ser de ut som vilka andra cykelbyxor som helst.
  • För kvinnor finns även en särskilt typ av cykelbyxa, som på insidan är ett par shorts av spandex men som täcks av en kjol. Dessa kan du bära oavsett om du är en racercyklist, mountainbikecyklist eller bara cyklar omkring i staden.

Vilken typ av cykelshorts föredrar du? Välj gärna cykelbyxor utifrån design, men glöm inte bort att ta hänsyn till funktion!