Presenttips

Fördelarna med att låna upp till 75 000 kr utan UC

Det har blivit allt mer populärt bland svenska låntagare att ansöka om lån som inte involverar Upplysningscentralen (UC). Till exempel väljer många att låna upp till 75 000 kr utan UC via nischbanker. Nedan belyser vi fördelarna med att göra detta!

5 fördelar med att låna upp till 75 000 kr utan UC via en nischbank

Fördelarna med att ta ett sådant här lån via en nischbank inkluderar att:

 • Din kreditvärdighet hos UC inte påverkas. När du väljer att låna upp till 75 000 kr utan UC registreras din kreditupplysning inte i deras register. Därmed påverkas inte heller din kreditvärdighet hos dem negativt av ansökan. Detta gör att du kan göra flera låneansökningar utan att för den skull påverka din kreditvärdighet i UC:s register.
 • Sekretessen är högre. En annan fördel är att dina personliga uppgifter skyddas, då spridningen av dessa är mer begränsad när andra kreditupplysningsföretag används. Om du önskar en högre grad av diskretion vad gäller dina finansiella transaktioner är detta därmed ett attraktivt alternativ.
 • Låneprocessen är snabbare. När du tar ett lån upp till 75 000 kr utan UC hos en nischbank brukar låneprocessen vara snabbare. Nischbankerna har nämligen för vana att behandla de låneansökningar som de får in mer skyndsamt än de traditionella storbankerna. Detta är såklart fördelaktigt när du snabbt behöver få tillgång till de pengar som du lånar.
 • Lånen är tillgängliga för fler privatpersoner. Ytterligare en fördel är att dessa lån även kan vara tillgängliga för personer med lite lägre kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar. Denna kundgrupp brukar vanligtvis avvisas av de traditionella bankerna. Men hos nischbankerna har de alltså större möjlighet att bli beviljade ett lån.
 • Lånevillkoren är flexibla. Sist men inte minst vill vi även belysa de flexibla lånevillkoren. Många långivare som erbjuder dessa lån till privatpersoner har nämligen flexibla återbetalningsplaner. Dessa kan ofta anpassas i viss utsträckning efter låntagarens ekonomiska situation. Till exempel kan du välja att betala ett lägsta belopp varje månad eller pytsa in lite mer när du har möjlighet.

Därför uppskattas dessa lån av många låntagare runt om i landet.

Så kan du maximera din lön som sjuksköterska i Norge

Har du jobbat på ett och samma sjukhus under en längre tid? Då kan det kännas som att en särskilt mycket högre lön är ganska avlägsen och svår att nå. Som tur är kan du dock välja att byta inriktning i din karriär och få en högre lön som sjuksköterska i Norge. Men även om du skulle välja att växla in på detta spår i karriären kan du vilja maximera din lönenivå ytterligare. Läs vidare för att ta del av våra tips kring hur du kan gå tillväga!

Hur mycket får man i lön som sjuksköterska i Norge?

Innan du fattar ett beslut om att eventuellt byta jobb vill du först veta hur mycket man får i lön som sjuksköterska i Norge. Svaret på denna fråga är att du som specialistsjuksköterska kan tjäna cirka 45 000 norska kronor före skatt. Som legitimerad sjuksköterska utan specialistkompetens kan du istället räkna med en genomsnittlig lön på ca 39 500 norska kronor före skatt.

Utifrån denna information kan du förmodligen räkna ut ungefär hur mycket just du kan tänkas vara värd i en rekryterares ögon. Därmed kan du också fundera lite grann på hur mycket du skulle vilja få i lön för att byta inriktning i karriären och börja jobba i vårt västra grannland.

Två tips för att maximera din lön och få upp den till nästa nivå

Det finns även vissa tips som du kan använda dig av för att maximera din lön som sjuksköterska i Norge. För att få upp lönen till nästa nivå kan du till exempel:

 • Jobba fler timmar per månad. Ett enkelt sätt att tjäna mer pengar varje månad är att helt enkelt jobba fler timmar. Detta kan dock vara mindre tilltalande om du redan jobbar heltid eller mer. Men i annat fall kan detta vara ett bra sätt att tjäna lite mer pengar.
 • Arbeta på en annan plats. Du kan ofta få upp din lön lite grann genom att välja en annan geografisk placering. Det kan till exempel handla om att du börjar arbeta i Norge. Men du kan även få en högre lön än genomsnittet på vissa håll och kanter i Sverige.

Även mindre företag bör investera i företagslarm

Som företagsägare kan du känna dig trygg och lugn först när du är säker på att ditt företag och dess tillgångar är i säkert förvar. Vetskapen om att dessa är tryggade och att eventuella försök till stölder snabbt kommer upptäckas skänker ofta ett stort lugn och en inre ro. Därför är det väl värt att investera i företagslarm. Detta gäller oavsett hur stort eller litet ditt företag är samt inom vilken bransch du är verksam. Det är nämligen svårt att sätta ett pris på sådant som trygghet, säkerhet, lugn och ro!

Här går vi bland annat igenom dessa aspekter av säkerhetsfrågan:

 • varför ditt företag bör investera i ett larm
 • att säkerheten är viktig även för mindre företag
 • hur du gör för att undvika falsklarm.

Företagslarm är en bra investering för företag i alla storlekar

Kostnaden för stölder på företag är väldigt stor. Detta gäller inte minst om detaljhandeln där inbrott och stölder tyvärr är en ganska vanlig företeelse. Faktum är dock att hotet inte är uteslutande externt – även dina kunder, medarbetare och ibland även dina chefer kan visa sig vara opportunister. När tillfället ges kan dessa personer välja att gå bakom din rygg och stjäla produkter eller andra tillgångar från ditt företag.

Därför är det säkrast att investera i ett bra företagslarm. Om du inte redan har ett sådan installerat på företaget rekommenderar vi starkt att du skaffar dig ett sådant! Även om större företag ofta spenderar uppemot 50 gånger mer på sin säkerhet än vad mindre företag gör behöver även småföretagare stärka säkerheten på företaget. I slutändan vill ju ingen behöva hantera med stulna varor och en massa kontakter med försäkringsbolaget!

Hur kan jag undvika att falsklarm utlöses?

Det bästa sättet att förebygga falsklarm är att vara medveten om när företagslokalen är pålarmad. Vetskapen om att systemet är aktivt är nämligen en nyckelfaktor när det kommer till att undvika att larmet utlöses i onödan. De flesta falsklarm uppstår faktiskt till följd av att någon går in i byggnaden när den är pålarmad men inte slår in sin kod. Därför bör du säkerställa att alla företagets medarbetare är utbildade i att använda larmsystemet och kan koden alternativt har egna koder.

Bättre och billigare mobilabonnemang vid 55+

Många vet inte om att flera operatörer erbjuder speciella mobilabonnemang vid 55+. Dessa abonnemang är specifikt anpassade för den som är lite äldre och kommer ofta med olika typer av förmånliga förmåner. Dessa abonnemang är ofta rabatterade eller kan innebär att man erbjuds ett lägre pris de första månaderna av abonnemanget eller att man får högre surfmängd än i det ordinarie abonnemanget. Det kan vara bra att se över vilka typer av personliga önskemål som finns kring abonnemanget för att enkelt hitta det som passar bäst.

Flera operatörer erbjuder seniorrabatt redan från 55 år medan andra kan ha högre ålderskrav. Men det finns även vissa föreningar som erbjuder seniorer billigare mobilabonnemang dock krävs det att man är medlem i föreningen. Beroende på vilka krav man har på ett mobilabonnemang behöver inte alltid senioravtalet vara det billigaste, därför är det bra att jämföra både de vanliga avtalen mot seniorabonnemangen. Om man ofta använder mobilen för att surfa, använda streamingtjänser, lyssna på musik eller ljudböcker kan man behöva en större mängd surf. Men använder man däremot bara mobilen för att ringa och kolla nyheterna behövs inte samma mängd surf.

Kundtjänst viktigt om man som 55 plus vill nå operatör för mobilabonnemang

Idag har smarta telefoner funnits så pass länge i samhället att många är vana att kunna använda mobilen för en mängd olika funktioner. Många vill kunna ta emot filmer på och bilder på sina barnbarn, prata genom FaceTime, streama sport och hålla sig allmänt uppdaterade. Genom att skaffa ett 55 plus abonnemang kan man spara från 10 kr till över 100 kr per månad. Många av de operatörer som ger en lägre rabatt har ofta väldigt bra priser på sina abonnemang. Som med andra abonnemang ingår det i princip alltid fria Sms och fria samtal. Det som skiljer sig åt är i stort sätt surfmängden. Många äldre vill också kunna kontakta sin operatör om man stöter på problem därför kan det vara viktigt med en operatör som är enkel att nå.

Exempel på operatörer med pensionärsrabatt

 • Med Comviq kan man spara 600 kr per år då de erbjuder alla pensionärer 50 kr rabatt på deras ordinarie priser.
 • Hallon erbjuder persionärsabonnemang från 55+ och ger runt 10 kr till 30 kr billigare månadskostnad.
 • Tele2 har en pensionärsrabatt på 20 % per månad vilket kan ge en besparing på över 1300kr per år.

Tillfällig åtgärd

Om du är i behov av pengar snabbt och inte har möjlighet att vänta ens i ett par dagar kan smslån vara en lösning. Det finns mängder av långivare som erbjuder smslån. Och eftersom detta är ett lån utan säkerhet, som dessutom ofta även kan gest till den med betalningsanmärkningar, måste långivaren veta att de får in pengarna på något sätt. Detta gör dem bland annat genom att höja räntan och korta ner löptiden. Det är väldigt vanligt att du max får 30 dagars återbetalningstid. Om du inte skulle klara av att betala tillbaka inom den tiden är risken stor att du tar ett nytt smslån för att snabbt lösa det första. Detta resulterar i en ond cirkel som blir svår att ta sig ur.

Då kan det lämpa sig

Smslån hör inte till det smartaste lånet eftersom det är dyrt. Men ibland uppstår situationer som gör det omöjligt att få tag på pengar snabbt. Om du vet med dig att du kommer kunna betala tillbaka inom ett par dagar kan det vara bra med smslån. Men det är inte ett lån du ska ta för att exempelvis shoppa eller köpa en resa för. Om du inte behöver låna ett jättestort belopp är det alltid bäst att rådfråga vänner eller familj först. Kanske kan du låna av dem istället? Då slipper du räntor och korta löptider som kan sätta dig i skuldfällan.
Kanske har din lön blivit försenad med ett par dagar men du vet att pengarna kommer in. Om du behöver pengar direkt för att exempelvis kunna betala hyran kan smslån vara ett alternativ.

Tänk på det här

Innan du bestämmer dig för att ta ett smslån bör du begrunda alternativen noggrant. Kan du inte vänta några dagar och se om du kan spara in pengar på något annat sätt? Kanske kan du sälja något? Eller försöka att leva ännu mer snålt. Ofta går det att dra in en del pengar genom att minska på andra utgifter. Det kan handla om att shoppa billigare varumärken i matbutiken eller att promenera istället för att ta bilen korta sträckor. Om du väl ska ta ett lån bör du alltid jämföra dina alternativ noggrant så att du får en så låg ränta som möjligt. För intresserade har denna sida vidare info.

Hudvård utvecklad av hudläkare

På 60-talet ansåg de flesta att man föds med en hud och denna hud är den du får. Men grundandet av smink och hudvårdsmärket Clinique ifrågasatte denna föreställning när de 1968 introducerade sin första hudvårdsserie framtagen i samarbete med en läkare. Hudläkaren Dr Orentriech menade i motsats till den allmänna föreställningen att du visst kan förbättra din hud.

Clinique föregångare inom hudvård

Clinique är smink- och hudvårdsmärket som samarbetar med hudläkare för att skapa produkter som är bra för din hud. Clinique började utveckla hudvårdsprodukter tillsammans med läkare redan år 1968. Då var Clinique först med att lansera hudvårdsprodukter framtagna i samarbete med hudläkare. Vid denna tid var den allmänna inställningen till hudvård att bra hud mestadels handlade om att ha bra gener. Men efter en intervju i amerikanska tidningen Vogue med hudläkaren Dr Orentriech startade Estee Lauder familjen (som Clinique är ett dotterbolag till) ett samarbete med Dr Orentriech. Denna hudläkares filosofi revolutionerade den allmänna inställningen till huden genom att han menade att man inte är dömd till den hy man föds med – utan produkter kan faktiskt förbättra din hud. Clinique tror alltså på idén om att du kan skapa fantastisk hud alldeles själv.1968 introducerades den nu världsberömda 3-stegsmetoden – en hudvårdsrutin som består av daglig rengöring, exfoliering och återfuktning. Clinique var också banbrytande när de 1976 introducerade en hudvårdsserie för män.

Ingredienser som inte skadar din hud

Eftersom Clinique vill ha produkter för alla behov och hudtyper så är alla deras produkter allergitestade och oparfymerade. Clinique använder inte ämnen som irriterar eller skadar huden i sina produkter. De använder till exempel inte allergener, parabener eller ftalater. Clinique har sedan starten haft samma synsätt när det gäller ingredienser i hudvårdsprodukter – inga ingredienser ska kunna skada huden på något sätt. Alla Cliniques produkter går igenom flera tester för att säkerställa att de är säkra att använda på huden. Förutom att produkterna testas av en hudläkare så gör Clinique även sensoriska test, oftalmologiska test, stabilitetsprov och säkerhet vid användartester. Forskningen inom området hudvård och smink gör ständigt nya framsteg och för Clinique är det viktigt att följa utvecklingen och ligga i framkant när det gäller att förbättra deras produkter.

Smörgåstårtans historia

Smörgåstårtor är ofta ett självklart val för svenskar till högtider, speciella tillfällen eller när man bara vill unna sig något extra. Ofta är det riktigt härliga fyllningar som är på den – alltifrån lax och dill till räkor och rom. Exakt vad man har som pålägg varierar. Troligen skulle en smörgåstårta från förr i tiden inte riktigt vara lika aptitretande för en som är van att äta moderna varianter. Förr var det nämligen brukligt att man fyllde tårtan med böckling och pastej.

Nästan alla är alltså bekanta med smörgåstårtan – och chansen är stor att man tycker om den. Men vad vet vi egentligen om den? Här berättar vi lite om dess historia.

Smörgåsar blev populärt

Skivat, ljust bröd är inget vi tycker är särskilt anmärkningsvärt idag. På 30-talet, när det var nytt, bidrog det dock till en smörgåshysteri i landet. Medan många tidigare hade bakat själva eller åtminstone köpt lokalt tillverkat, började nu allt fler att köpa hem industribakat bröd. Tidigt började man experimentera med vad som kunde läggas på mackan – och det blev populärt med bland annat wienersmörgås och böcklingsmörgås.

Man kan säga att det var den här smörgåshysterin som bäddade för smörgåstårtans ingång. Exakt när den kom till är man dock inte säker på. I en kokbok från 1940 nämndes ordet sandwich med tårta för första gången. Om det inte var en regelrätt smörgåstårta, var det åtminstone något som får anses vara en föregångare till senare års smörgåstårtor. Receptet bestod utav två lager bröd, fyllning och en vacker utsmyckning. Ordet ”smörgåstårtor” nämndes fem år senare i en annons i DN och SvD.

Det var först på 50-talet som smörgåstårtor på allvar slog igenom. Den ansågs då vara en fin rätt att servera när man hade gäster – ungefär som man ser på den idag. Att bjuda på smörgåstårta var faktiskt också ganska praktiskt. Det krävdes mindre energi (och disk) än att bjuda på en komplett trerätters.

Föregångare

Innan smörgåstårtor blev populärt var det vanligt att man åt något av följande:

 • Pyramidsmörgås Pyramidsmörgåsen nämndes först i en kokbok år 1940. Det var en smörgås med tre brödlager, där varje påbyggande lager är lite mindre än det som det ligger på. På så vis skapas en pyramidform. Mellan lagren hade man bland annat smör, senap, tomatpuré eller böcklingpastej.
 • Landgång Landgång är en lite större version av en finare förrättssmörgås, med dekor som gärna får vara lite festlig.
 • Randig sandwich En randig sandwich var en extravagant smörgås som blev populär i början av 1900-talet. Man blandade ljust och mörkt bröd och fyllningar i olika lager.

Olika knoppar till kök och badrum

Alla som har byggt eller renoverat vet hur otroligt många beslut som måste tas hela tiden. Man ska välja golv, köksluckor, färg på kakel och mycket annat. Ett annat beslut som måste tas är vilka knoppar man ska ha i kök och badrum. Det vanliga är att man är enhetlig och har en typ av knoppar i badrummet och en annan i köket. Det finns också människor som gillar att blanda olika material och färger och väljer en typ av knoppar till kökslådorna och en annan stil till luckorna.

Knoppar i samma storlek

När man ska byta knoppar i kök och badrum så är det enklaste om de nya knopparna har samma storlek som de gamla. På många knopp-tillverkares hemsidor kan du få produktinformation om hur stora skruvhålen är. När du installerar de nya knopparna kommer inte de gamla skruvhålen att synas om knopparna har samma storlek. När du har valt storlek så måste du även bestämma färg, material och varumärke på dina knoppar. Kanske vill du även beställa handtag som matchar dina knoppar. Om du väljer knoppar i polerad mässing så kan det vara snyggt att även handtagen är gjorda i mässing.

Vilka skruvar ska jag använda för knoppar?

Det vanligaste är att man använder skruvar som är cirka tjugo millimeter tjocka när man ska skruva fast knoppar. Du bör dock mäta tjockleken på luckan för att vara säker på att skruvarna kommer att passa. Om det skulle visa sig att dina skåp eller lådor har ett annat mått så kan du alltid kontakta tillverkaren och fråga om om det är möjligt att beställa en annan skruvlängd som passar dina knoppar. I de flesta fall så får du din beställning efter tre arbetsdagar.

Hur gör man rent knoppar?

Både i badrum och kök så behöver man med jämna mellanrum göra rent både lådor, skåpluckor och knoppar. Det kan vara lite pilligt att få rent knoppar från smuts och beläggningar. Om du har bestämt dig för att byta ut dina knoppar så ska du samtidigt passa på att göra rent runt skruvhålen som också lätt blir smutsiga. Knoppar i badrummet får ofta beläggningar på sig som brukar ge med sig om man använder en liten borste. I köket kan knopparna ibland bli smutsiga av fett, då kan du behöva använda en svamp med lite rengöringsmedel för att få dem riktigt rena.

Bjud in till bröllop

När man väl bestämt sig för att ingå äktenskap är det en hel del roliga uppgifter som väntar. För den som vill ha ett bröllop för vänner och släktingar finns åtskilliga tips och resonemang man kan ta ställning till. Det är inte många tillställningar som har så många traditioner som ett bröllop och allt ifrån inbjudningskort till talordning kan ingå. Värt att tänka på är dock att bröllopet inte behöver följa några direktiv om man inte vill. Det är helt och hållet upp till den som bjuder in att avgöra hur festen skall te sig. Även om vi nu är i en era där kritik mot regler och normer är vanligt, är bröllop i viss mening en frizon där traditioner och vanor får utrymme. Detta är några tanker man kan bära med sig i samband med att man utformar inbjudningskort till bröllop.

OSA

Detta är någonting som inte är unikt för bröllop utan en tradition som ofta begagnas. Det handlar i grund och botten om att man skall svara i tid för att värden skall hinna förbereda rätt antal stolar, platser och portioner. Om man inte hinner svara inom den tidsfrist som anges, kan man höra av sig till värden. Dock anses man ha avböjt om man inte svarar före sista datum.

Tid

I och med att bröllop ofta inleds med förrättning, är det viktigt att vara i tid. Om man skall ha ett bröllop i det fria, eller när tidsaspekten inte är lika viktig, kan detta skrivas. Att komma tio minuter innan utsatt tid är att anse som en rimlig ankomsttid. Man hinner då ta sig till rätt plats och hälsa på övriga gäster innan vigseln. Väl inne i bröllopslokalen tar vanligen en präst eller vigselförrättare vid och informerar om vad som kommer ske och hur man skall gå till väga. Det finns en trygghet i att bröllopet följer en tradition och att ingen behöver undra vad som förväntas.

Kläder

Hur man väljer att ange klädsel för bröllopet är individuellt. De tumregler som finns är att man skriver fri klädsel, kavaj, kostym eller högtidsdräkt. Vidare information om vilka plagg som ingår i dessa grupper finns att hitta via en rad olika webbsidor. För tips om bröllopsinbjudningar finns här ytterligare information att studera.

Hårförlängningar och löshår

En hårförlängning kan förvandla även de kortaste och finaste lockarna till ett långt och svallande hår. Denna typ av hår ses därför inte längre bara på kändisar, utan kan ses på alla sorters kvinnor. Oavsett om det rör sig om förlängningar med äkta löshår eller syntetiskt hår, kan en hårförlängning ge dig mer volym, längd och glamour. Hårförlängningar kan antingen utföras i hemmet eller på en hårsalong, men det viktigaste beslutet du har att fatta är huruvida du ska välja syntetiskt eller äkta löshår.

En global marknadsplats för äkta löshår

Äkta löshår tänkt att användas för hårförlängningar framställs i flera olika länder, däribland Malaysia, Brasilien, Peru, Kina och Ryssland. Mänskligt hår har ofta en enhetlig kvalitet, där alla strån har en och samma riktning. Hinduiska tempel i Indien är en viktig källa till mänskligt hår för äkta löshår, där personer donerar sitt hår som en del av en religiös ritual. På grund av den höga kostnaden för mänskligt hår, har syntetiskt hår börjat fylla gapet mellan tillgång och efterfrågan, och dessa skönhetsprodukter tillverkade av människor designas, tillverkas och säljs nu i många länder världen över.

Äkta löshår eller syntetiskt hår?

Hårförlängningar med äkta löshår av människohår är vanligtvis det alternativ som professionella stylister föredrar att arbeta med, eftersom håret ser naturligt ut och kan såväl färgas som stylas utifrån kundens preferenser. Det är ett mer kostsamt alternativ än syntetiska förlängningar, men äkta löshår är mer mångfasetterat och kräver samtidigt mer omvårdnad. Denna typ av hår kan stylas med hjälp av en hårfön, en locktång eller liknande produkter, och det är också möjligt att använda olika slags stylingprodukter i håret.

Äkta löshår behöver tvättas försiktigt och balsameras, och håret kommer hålla sig snyggt i ett år eller mer om det behandlas på rätt sätt. Löshår med clips avlägsnas när det är dags att sova, medan vissa salonger fäster håret med hjälp av lim, stygn eller värme, vilket leder till att håret sitter på plats i flera veckor i stöten.

När du ska köpa en hårförlängning är det viktigt att du känner till för- och nackdelarna med äkta löshår och syntetiskt sådant. Med hjälp av ovanstående information hoppas vi att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut!

Sida 1 av 2

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén