Smörgåstårtor är ofta ett självklart val för svenskar till högtider, speciella tillfällen eller när man bara vill unna sig något extra. Ofta är det riktigt härliga fyllningar som är på den – alltifrån lax och dill till räkor och rom. Exakt vad man har som pålägg varierar. Troligen skulle en smörgåstårta från förr i tiden inte riktigt vara lika aptitretande för en som är van att äta moderna varianter. Förr var det nämligen brukligt att man fyllde tårtan med böckling och pastej.

Nästan alla är alltså bekanta med smörgåstårtan – och chansen är stor att man tycker om den. Men vad vet vi egentligen om den? Här berättar vi lite om dess historia.

Smörgåsar blev populärt

Skivat, ljust bröd är inget vi tycker är särskilt anmärkningsvärt idag. På 30-talet, när det var nytt, bidrog det dock till en smörgåshysteri i landet. Medan många tidigare hade bakat själva eller åtminstone köpt lokalt tillverkat, började nu allt fler att köpa hem industribakat bröd. Tidigt började man experimentera med vad som kunde läggas på mackan – och det blev populärt med bland annat wienersmörgås och böcklingsmörgås.

Man kan säga att det var den här smörgåshysterin som bäddade för smörgåstårtans ingång. Exakt när den kom till är man dock inte säker på. I en kokbok från 1940 nämndes ordet sandwich med tårta för första gången. Om det inte var en regelrätt smörgåstårta, var det åtminstone något som får anses vara en föregångare till senare års smörgåstårtor. Receptet bestod utav två lager bröd, fyllning och en vacker utsmyckning. Ordet ”smörgåstårtor” nämndes fem år senare i en annons i DN och SvD.

Det var först på 50-talet som smörgåstårtor på allvar slog igenom. Den ansågs då vara en fin rätt att servera när man hade gäster – ungefär som man ser på den idag. Att bjuda på smörgåstårta var faktiskt också ganska praktiskt. Det krävdes mindre energi (och disk) än att bjuda på en komplett trerätters.

Föregångare

Innan smörgåstårtor blev populärt var det vanligt att man åt något av följande:

  • Pyramidsmörgås Pyramidsmörgåsen nämndes först i en kokbok år 1940. Det var en smörgås med tre brödlager, där varje påbyggande lager är lite mindre än det som det ligger på. På så vis skapas en pyramidform. Mellan lagren hade man bland annat smör, senap, tomatpuré eller böcklingpastej.
  • Landgång Landgång är en lite större version av en finare förrättssmörgås, med dekor som gärna får vara lite festlig.
  • Randig sandwich En randig sandwich var en extravagant smörgås som blev populär i början av 1900-talet. Man blandade ljust och mörkt bröd och fyllningar i olika lager.